Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nedir?
Miras bırakanın ölümünden sonra geriye yasal olarak bıraktığı mirasçıları ve bu mirasçıların pay oranlarını gösteren belgeye mirasçılık belgesi veya veraset ilamı denir.
Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nereden Alınır?
Miras bırakanın mirasçılarının Sulh Hukuk Mahkemesine ve Noterliklere başvurması üzerine mirasçılık belgesi verilir.
Tek bir mirasçının veya avukatının başvurusu yeterli olup, bu başvuru neticesinde tüm mirasçıların ve pay oranlarının gösterildiği belge talep edene veya vekiline verilecektir.
Mirasçılık belgesi için Sulh Hukuk Mahkemesine veya Noterliklere başvuru arasında teknik olarak bir fark bulunmamaktadır. Her iki kurumdan birine başvuru yapılabilir. İş bölümü açısından tek fark vatandaşlık unsurudur. Mirasçılar arasında TC Vatandaşı olmayan kimsenin mevcut olması halinde mirasçılık belgesi sadece Sulh Hukuk Mahkemesinden alınabilir.
Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, Sulh Hukuk Mahkemesince veya Noterlikçe mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir. Bu belge veraset ilamı veya mirasçılık belgesi adı ile anılır.
Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir.
Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir. Ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.